Single Blog Title

This is a single blog caption

Ducit Innovation gör möjligheter av problemen

Petra Åhl, Ducit Innovation, har helikopterperspektivet på innovationsprocesser. Hon kopplar ihop teknik, kreativitet och kompetens för att idéerna ska bli framgångsrika.

Petra Åhl, Ducit Innovation, har helikopterperspektivet på innovationsprocesser. Hon kopplar ihop teknik, kreativitet och kompetens för att idéerna ska bli framgångsrika.

Att koppla ihop kreativitet, teknik och brinnande passion är företagsidéen för Ducit Innovation. Kunskap, lyhördhet och ett öppet sinne är framgångsfaktorer som ska leda utvecklingen framåt.

Petra Åhl har en bakgrund som civilingenjör inom maskinteknik och har arbetat med att leda innovationsprocesser både inom medicinteknik- och läkemedelsbranschen i Stockholm och Skåne och inom gruvindustrin hemma i Gällivare. Och för ett tag sedan började tanken på att göra det i ett eget företag gro.
– Jag såg ett behov och lockades av möjligheten att arbeta inne i innovationsprojekt och med det egna företaget själv få en chans att styra mitt arbete. Därför är det viktigt att lyssna på sej själv. Jag tar gärna till mej goda råd, men tar varje steg utifrån min egen övertygelse, säger Petra.

North Business Arena – bollplank som skapar trygghet
Genom kontakten med North Business Arena har hon fått andra att bolla sina idéer med. Hon har också fått god hjälp med att formulera sin affärsplan. Genom de aktiviteter som anordnats, till exempel Innovationsdagen och Finansieringsdagen, har Petra byggt vidare på sitt kontaktnät och hon tycker själv att det gett henne en knuff i rätt riktning.
– Att starta företag är lite som att få barn, mycket ska förberedas och mogna innan det är dags. Det gäller både innehåll och finansiering av verksamheten, men företaget behöver också ett namn, något som ska passa både verksamheten och mej. Jag har utvecklat många goda idéer genom de kärnfulla samtal jag haft med North Business Arenas rådgivare, säger Petra.

Vilka råd kan du då ge någon som har tankar på att starta eget?
Petra fick starta-eget-bidrag via Arbetsförmedlingen. Det har varit en god start, hon har inte behövt stressa fram nya uppdrag från dag ett.
– Att bygga nätverk är viktigt men tar tid. Det gäller att upprätthålla goda kontakter och hitta nya ingångar för att få uppdrag. Petra menar också att det är viktigt att formulera de uppdrag du tänkt utföra så att det blir kommunicerbart till kunden och kundens kund.
– Min egen webb är nästan det allra första jag började arbeta med. Den beskriver min verksamhet, min story, med mina egna ord. Webben är också mitt ansikte utåt, vill någon veta mer om mej och mitt företag är det där de kan hämta information.

Inspiration och passion
Petra förklarar att innovationer är en kombination av kreativitet och teknik och att finansiering är en viktig förutsättning för att nya idéer ska bli verklighet.
– Det är det som är min roll, att beskriva hela processen och koppla ihop rätt kompetenser för att göra möjligheter av problem, att tydliggöra risker och kundvärde för att motivera vidare finansieringDet driver innovationen framåt, säger Petra.

Visionen för Ducit Innovation är att bli fler och att få jobba med många olika uppdrag.
– Jag tror att digitaliseringen ger nya möjligheter, vi måste bara våga tänka tillräckligt stort. Fördelen med att driva eget är att jag själv får påverka inriktningen, bestämma vilken väg jag vill att företaget ska ta. Det är inspirerande och ger mej glöden, säger Petra.

X