Single Blog Title

This is a single blog caption
Livsmedelshantering

”Vi ska bygga slakteri i Lauker!”

Livsmedelshantering

Arrangör Ann Engberg Arvidsjaur North Business Arena, Eva Quist Arjeplog, Madelene Marklund i Risberg, Jan Isaksson Auktsjaur, samtalssledare Anja Lindgren Glommersbär och Simon Karlsson Lauker. Foto Kent Norberg.

Under två dagar samlades ett antal deltagare för att diskutera frågor kring livsmedelshygien och egenkontroll under ledning av Anja Lindgren, före detta livsmedelsinspektör och numera verksamhetsledare på bärförädlingsföretaget Glommersbär i Glommersträsk. Alla enas om att lagstiftningen är både nödvändig och ganska självklar. Svårigheten är att veta hur den ska hanteras i praktiken eftersom den är skriven för att gälla alla typer av verksamheter och alla storlekar; från Nobelbanketten till småskalig framställning av salter och teer som bisyssla. Under dessa två dagar delades frågeställningar och erfarenheter flitigt. Deltagarna håller på med eller planerar så olika verksamheter som bärförädling, honung, svamp, catering, fårbruk och annat. I byn Lauker är planerna på ett eget slakteri långt framskridna!

Gruppen hann även med att under en rast gå iväg och träffa företrädare för Finnbergs, den lokala butiken som haft återinvigning i höstas efter att byn gått all in och säkrat dess framtid när den tidigare ägaren ville ha välförtjänt pension. Fokus är att handla så mycket lokala varor som det går. Här finns numera utlämningsställe för såväl systembolag och apotek som de flesta distributörer av brev och paket samt ATG och Svenska Spel. När gruppen är och hälsar på har butiken just fått en ny huvudentré installerad och väntar på sin första leverans av lokalt producerat kött.

Deltagarna enas om att träffas igen den 29:e mars för att fortsätta diskussionen kring hur man bäst lägger upp en egenkontrollplan.

Artiklar på Arvidsjaur.se och PT.se

X