Single Blog Title

This is a single blog caption

Vilken nytta gör ett projekt?

Affärsutvecklarna i North Business Arena tackar för sig!

Norrbottens företagare är driftiga, drivna och framgångsrika. Kan ett EU-projekt tillföra något för dem? Vad blir resultaten? Och vem är de till för? North Business Arena har nått mållinjen och här summerar vi de tre åren.

Företagare kan sin verksamhet bäst och vet hur man gör affärer. Syftet med North Business Arena har varit att underlätta för företag som vill växa. Ibland behövs investeringspengar, ibland behövs stöttning kring organisationen, nya partners, fler kunder, eller tips och råd kring hur man kommer igång med export. Projektet har också stöttat de som vill starta företag.
– Vi har varit en lots, agerat bollplank och skapat arenor så att det blivit lättare för företagen att knyta nya kontakter, säger Henry Ömalm, affärsutvecklare i Gällivare

Större nytta genom samarbete
– Det nya har varit samverkan mellan de åtta deltagande kommunerna. Vi har blivit bättre på vårt jobb som affärsutvecklare genom att lära av varandra, företagen har hittat nya kunder och partners genom att vi kunnat scanna av ett betydligt större geografisk område och vi har fått större muskler och genomfört bättre aktiviteter tack vare att vi gjort det tillsammans, säger Kjell-Åke Johansson, vd för Expandum, och en av tre i projektledningen för North Business Arena.

– Vi har också tagit ut svängarna, projektet har gett oss möjligheten att testa nya arbetssätt, nya aktiviteter och nya arenor, allt för att ge mer till de företag som räckt upp handen och varit med, säger Pia Nyberg Nilsson, koordinator för projektet.

Fokus på företagens behov
Ett exempel på kraften i att samverka är jämställdhetsarbetet. Att ge jämställd rådgivning, lika fördelning av resurser till alla oavsett vem de är, borde vara en självklarhet, men så är det inte alltid i verkligheten. I Jokkmokk har man tidigare tagit fram en bra plan och en metod för att hjälpa företag att se möjligheterna.
– Självklart har vi delat med oss av det vi gjort och fortsatt lära oss mer tillsammans med de övriga. Det har gett goda resultat i form av bättre lönsamhet och ett större rekryteringsunderlag för våra företag, säger Ulf Hägglund, vd för Strukturum och den tredje delen av projektledningen.

Fokus för projektet har varit företagen och deras behov. Vilken nytta har då projektet gjort för företagen? Här är några kommentarer kring projektet:
• Det har bidragit till nya affärer mellan företag på olika orter
• Det har hjälpt oss att lyfta blicken
• Visat på möjligheterna med export!

FAKTA OM NORTH BUSINESS ARENA
Projektperiod: 2015 – 2018
Huvudman: Expandum AB
Deltagare: Gällivare, Kiruna, Jokkmokk, Pajala, Övertorneå, Överkalix, Arvidsjaur, Arjeplog
Finansiärer: EU, Tillväxtverket, Region Norrbotten,Sparbanken Nord, Längmanska företagarfonden,
Expandum AB och kommunerna i Kiruna, Jokkmokk, Pajala, Övertorneå, Överkalix, Arvidsjaur, Arjeplog

DET HÄR HAR VI GJORT
607 företagsbesök
503 nystartsrådgivningar
309 inventerade företag
257 lokala aktiviteter
165 företag som slussats vidare
14 gemensamma aktiviteter

VILKET HITTILLS RESULTERAT I
164 nystartade företag,
varav 34 i Gällivare
119 stödansökningar
som i sin tur bidragit till:
22.751.598:- i beviljade stödpengar
13 nya lokala nätverk
4 nya nätverk i området

X